25.03.2016 tarihinde Genel kategorisine eklenmiş, Kişi Okumuş ve 1 Yorum Yapılmış.

tesv_logoİstanbul’da, 1957 yılında, Mehmet Turgut (Hozatlı Kurukahveci Mehmet Efendi) ve Av. Haydar ÖZDEMİR öncülüğünde Tunceli kültür derneği kurulur. Derneğin Başkanlığını Kurukahveci Mehmet Efendi’den sonra Av. Haydar ÖZDEMİR üstlenir ve uzun dönem başkanlık görevini yürütür.

1958 yılında, Tunceli Kültür Derneği İstanbul’da öğrenci yurdu yapmak üzere İstanbul Valiliği Milli Emlak Müdürlüğü’nden arsa talebinde bulunur ve halen Tunceli Eğitim ve Sağlık Vakfı kullanımında bulunan bina arsası 1959 yılında Tunceli Kültür Derneği adına tahsis edilir.

Av. Haydar ÖZDEMİR aynı zamanda Elazığ Derneğinin de yönetici olmasından dolayı İstanbul Valiliği Milli Emlak Müdürlüğünde Elazığ Derneği adına da yurt arsası talebinde bulunmuş ve Tunceli Kültür Derneğine ait bitişik arsa Elazığ Derneğine tahsis edilmiştir. Elazığ Derneği inşa etmiş oldukları öğrenci yurdunu yakın zamana kadar faaliyetlerini devam ettirmişlerdir.

1960’lı yıllarda, öğrenci hareketlerinin zirvede olduğu dönemde siyasal iktidarlar Tunceli Kültür Derneği hakkında da kapatma davası dâhil çok sayıda soruşturma açmışlardır. Derneğin kapatılması durumunda, tahsis edilen arsaya da el konulacağından, Dernek tarafından arsanın Tunceli Belediyesine devretme kararı alınmıştır. Dernek Başkanı Av. Haydar ÖZDEMİR Tunceli Belediyesi ile yaptığı görüşme sonucu, Tunceli Belediyesi arsayı Tunceli Kültür Derneği’nden devralmak üzere, Belediye ile temsilen dönemin meclis üyesi Latif Mutlu’ya Tapuda işlem yapılmak üzere vekâlet vermiştir.

Dernek hakkında açılan kapatma davası sonuçlanmadan yurt arsası, Tunceli Belediyesine bedelsiz olarak devredilmiştir.

12 Eylül 1980 sonrası askeri yönetim arsayı kayyuma devreder ve 10 yıl arsa kayyumda kalır.

1990 yılında Av. Haydar ÖZDEMİR başkanlığında 128 üye ile kurulan Tunceli Eğitim ve Sağlık Vakfı’nın ilk projesi yurt arsasını kayyumdan geri almak ve yurt binasını inşa etmek olmuştur. Vakıf üyesi Av. Yusuf ELİTOĞ vasıtasıyla açılan dava kazanılıp arsa Tunceli Belediyesi adına tapuda tescili yapılmıştır. Ayrıca o dönemde İstanbul Anakent Belediyesi yetkilileri ile görüşülerek arsa imar uygulama planı içerisine dâhil edilmiştir.

Bilindiği üzere Tunceli Eğitim ve Sağlık Vakfı, Tunceli Belediyesi ile anlaşmış, Vakıflar Genel müdürlüğünün de onayı alınarak arsa üzerinde yap-işlet-devret yöntemi ile 49 yıllığına vakıf binası inşa edilmiştir.

Son 3-4 yıllık dönemde kiracı adayları vakfımızdan binanın deprem uygunluk raporu talep ettiğinden; yapılan teknik değerlendirmede binanın deprem yönetmeliğine uygun olmadığı ortaya çıkmıştır. Yönetim Kurulu tarafından binanın yap işlet devret yöntemiyle bir kiracıya yeniden yaptırılması kararı alınmış ve otel olarak inşa edilmesi çalışmalarına başlanmıştır. Bu konudaki ayrıntılı bilgiler, Yönetim Kurulu’nun  web sitemizdeki 2015 yılı faaliyet raporunda yer almaktadır.

Hüseyin
15 Nisan 2016 - 00:26