25.03.2016 tarihinde Genel kategorisine eklenmiş, Kişi Okumuş ve 1 Yorum Yapılmış.

NEDEN EĞİTİM VE SAĞLIK VAKFI

baskanVakıf, kişiler veya kurumlarca kurulmuş, yasayla görev ve yetkileri belirlenen tüzel kişiliklere denir. Eğitim; bireye bilgi, beceri, alışkanlık ve davranış kazandırma etkinliğidir. Yani, bireyin davranışlarında kendi yaşantısı yoluyla planlı ve programlı olarak istenilen değişmeyi meydana getirme sürecidir.

Sağlık; bireyde sadece hastalık ve sakatlık durumunun olmaması hali olmayıp bedenen, ruhen ve sosyal yönden tam bir iyilik hali olmasıdır. Eğitimli ve sağlıklı bireyler toplumun refah ve mutluluğunun sağlanmasında önemli etkenlerdir.

Ülkelerin kalkınmışlık düzeyleri ifade edilirken, kişi başına düşen milli gelirin yanı sıra ülkelerin sahip olduğu insan gücü oranları da önemli bir gösterge olarak kabul edilmeye başlanmıştır.Eğitim ve sağlığın, kalkınmanın en etkili araçlarından biri olarak görülmesi nedeni ile en değerli yatırımın insan kaynaklarına yapılan yatırım olduğu geniş ölçüde kabul görmektedir. Üretim tekniklerinin baş döndürücü hızla gelişmesi, eğitime olan önemin artması bilgiye ve gelişmeye daha fazla yatırım yapma ihtiyacını doğurmuştur. Geçmişini ve geleceğini bağlamak ,kültürel öğelerini sürdürmek ve varlığını devam ettirmek isteyen toplumlar için eğitim vazgeçilmez olmalıdır.Günümüzde devletin sosyal ve ekonomik fonksiyonlarının artmış olması ,üstlendiği kamu hizmetlerinin genişleyip çeşitlenmesi,bu hizmetlerin tam ve eksiksiz olarak yerine getirilmesini oldukça zorlaştırmaktadır.Bu bilinçle doğrudan veya dolaylı olarak bireylerin iradeleri ile yardımda bulunmak amacıyla,ilimiz insanlarının eğitim ve sağlık alanındaki gelişimine katkı sağlayıp daha ileri düzeye çıkarmak isteyen gönüllü topluluğumuz 1990 yılında İstanbul’da Tunceli Eğitim ve Sağlık Vakfını kurmuş olup,18/07/1991 tarihli Bakırköy 5. Asliye mahkemesinin kararı ile Vakfımızın tüzel kişiliği tescil edilmiştir.

Vakfımız;1950’li yıllarda Tunceli Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından alınan Şişli –Feriköy’deki arsa üzerinde( 49 yıllık yap-işlet-devret modeli ile) 7 katlı işmerkezi inşa etmiştir. Vakıf binamızın üst katı vakıf merkezi olarak kullanılmaktadır. Diğer 6 kat ise gelir amacıyla kiraya verilmiştir.Elde edilen gelir ise ihtiyaç sahibi üniversiteli öğrencilere burs olarak verilmektedir. Vakfımız, kurulduğu günden bu yana 3481 üniversite öğrencisine burs vermiştir.

Ayrıca 1522 lise öğrencisi de üniversite hazırlık kurslarında vakfımızdan ücretsiz dershane hizmeti olarak destek almıştır. Her yıl başvuruların artması ve üniversitelerde okuyan ilimiz öğrencilerinin çoğalması bir yandan bizi mutlu ederken diğer yandan kısıtlı bütçemiz nedeni ile talepte bulunan 10.000 e yakın öğrencimizin tamamına burs verememenin üzüntüsünü yaşamaktayız.

Bu amaçla kurulduğu günden bugüne özellikle eğitim alanında büyük atılımlar yapan vakfımız, tarihinden aldığı destek ile 2012-2014 yılları arasında ilimizde bir ilk olarak ÖĞRENCİ YURDU yaparak hizmete açacaktır.Bu yurdun geliri yine İlimiz ihtiyaç sahibi üniversite öğrencilerine verilecek burslarda ve Sağlık alanındaki faaliyetlerinde kullanılacaktır. Bu amaçla Vakıf Yönetim Kurulumuzca gerekli girişimlere başlanılmıştır. Tunceli Üniversitesi yerleşkesinde vakfımıza yurt yapımı amaçlı 5 dönüm arazi tahsis edilmesine üniversite Rektörlüğünce karar verilmiş olup,vakfımızca yasal prosedürlere başlanmıştır. Gerekli yasal mercilerden onayların alınmasını müteakiben yurt inşaatına başlanacaktır. Üniversiteler, hem yerel ve ulusal, hem de küresel ölçekte önemli fonksiyonları olan kurumlardır. Bu fonksiyonlar arasında, sadece bilimsel faaliyetler yapmak, sonuçlarını toplumla paylaşmak ve yaşamın gereksinim duyduğu niteliklere sahip insan kaynağını yetiştirmek yoktur. İlimize açılan üniversite, şehrimizin ekonomik yapısı ve işgücü hareketliliğinde artış sağlanması, konut, sağlık olanakları, iletişim ve taşımacılıkta iyileşme gibi fiziki altyapı katkıları, kültürel etkinliklerin artması, yaşam kalitesinin iyileşmesi gibi sosyal ve kültürel katkılar, eğitime katılma oranında artış, doğum ve ölüm oranlarında düşüş, göçün azalması gibi eğitimsel ve demografik katkılar sağlamıştır.Biz önümüzdeki yıllarda Tunceli ekonomisinin gelişiminin Üniversite gelişimi ile paralellik göstereceğini düşünmekteyiz.

Tunceli Üniversitesi’ nin kurulması ve kısa sürede büyümesi ile birlikte her yönüyle hareketlilik kazanan ilimizde okuyan üniversite öğrencilerinin barınma ihtiyaçları önemli bir sorun oluşturmaktadır. Bu sorunun çözümüne katkı sağlamak amacıyla vakfımız yurt yapımını kısa sürede hayata geçirmeyi amaçlamaktadır. Bu projenin hayata geçirilmesinde, ilimizin tüm kurumlarının desteğini hissetmeyi arzuluyor ve tüm dostlarımızı maddi ve manevi dayanışmaya çağırıyoruz. Vakfımızın kuruluşundan bu yana desteğini esirgemeyen üyelerimize ve bizlere maddi manevi destekler sunan tüm dost ve hemşehrilerimize şükranlarımızı sunarız.

Tunceli Eğitim ve Sağlık Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı

Kadriye Özgen Akçelik